Gradjani porijeklom iz bivše Jugoslavije su htjeli svoje želje i interese legalno štititi u novoj domovini. Tako je u Pragu u aprilu 2009. godine osnovano udruženje gradjana LASTAVICA.

Naša Jugoslavija je nestala u posljednjem ratu. Stvorene su nove granice, nove države, novi običaji… Mi se nismo promijenili. Živimo po starom, u mikrosvijetu prijateljstva i ljubavi. Lastavica leti i spaja ljude, kulture, države, a zadrži se tamo gdje može pomoći.

Koga predstavljamo?

Predstavljamo gradjane porijeklom iz svih država bivše Jugoslavije. Sve su te države naše i sve ih volimo.

Zašto svi zajedno?

Spajaju nas jezik, kultura, porijeklo…
U Češkoj smo mi stranci. Češki filmovi su drugačiji, jezik im je težak, neke njihove pjesme I filmove znamo, ali…
…oni nemaju Bijelog dugmeta, Crvenu Jabuku, Gorana Karana ni Bajagu. Oni, zamislite, ne znaju ni ko su Ivo Andrić, Miroslav Krleža, ni Meša Selimović, a nisu čitali ni Mirka I Slavka, Zagora ni Alana Forda. Nisu gledali Čkalju, Kapelske kresove ni Tihog I Prleta. Nisu se igrali klikera, trule kobile i izmedju dvije vatre…

A mi jesmo!

E, pa eto. Govorimo isti jezik, drugačiji od češkog. Medjusobno se razumijemo, većinom smo prošli slične golgote i pred nama je slična sudbina – prilagodjavanje novoj domovini. Možemo li to zajedno. Naravno. Hoćemo i možemo! Hoćemo da si medjusobno pomažemo I da sebi I svima okolo život činimo ugodnijim i lakšim. Hoćemo I da Čehe naučimo ko su Ivo Andrić I Krleža I Meša.
Primili su nas zaista lijepo. Pomogli su nam kad nam je najviše trebalo. Zbog dobrih ljudi u Češkoj smo ostali tu. Primamo mi češku kulturu, ali pokazaćemo im raskoš I bogatstvo naše…
Imamo čime da se ponosimo! Pokažimo se! Ponosni smo na sebe, svoje narode i svoje države (iako im imamo šta zamjeriti).

I baš nam dobro ide!

O Jugoslaviji:

Ne pravimo novu Jugoslaviju. Ne bavimo se politikom. Želimo da si, na principu tolerancije i razumijevanja, uljepšamo svakodnevni život u našoj novoj domovini. Želimo biti ponosni na svoje porijeklo. Ništa drugo.
Htjeli mi to ili ne, naša djeca rastu tu I naš život se polako premješta u Češku.

Nismo udruženje zatvorenog tipa s članstvom samo iz država bivše Jugoslavije. Medju nama rado vidimo i drage češke prijatelje koji nas simpatiziraju.